Kommentarer

Klik på overskriften for at kommentere
Hvis du kan lide hvad du læser så 'del' og giv +1 så andre også bliver opmærksom på bloggen

onsdag den 1. maj 2013

Danmarks største biogasanlæg ligger i Holstebro


Den ildelugtende ælling bliver til en velduftende svane

En ny indtægtskilde er dukket op for landbruget. Nu har landmænd svært ved at "tænke ud af boksen", som det hedder på managementdansk, så nogen skulle hjælpe dem med et såkaldt "moderat pres". Det gjorde en fosforrapport fra Miljøstyrelsen. Da de kunne se en indtægtsmulighed og samtidig kunne slippe for at høre mere om udledning af fosfor og andre gødningsstoffer, gik de med på ideen om at lave et kæmpebiogasanlæg i Holstebro, nu kaldet Maabjerg Bioenergi.

Nu har den så til gengæld fået hele armen, - der er penge i lortet. De modtager mere end 450.000 tons gylde om året. Det er meget, - skal jeg hilse fra en dreng, der har møjet ud bag ti køer. Dertil kommer valde fra Arlas osteproduktion. Se mere her.
Resultatet er biogas til naturgasanlægget, el til elnettet, varme til Holstebro og til sidst lugtfri gødning til gårdene. Lugtgenerne er en af de  største udfordringer for naturgasanlæg, så det har man "taget hånd om" fra starten ved at lægge gylderør ud i landskabet. Derude er der satelitestationer, hvor landmændene kan aflevere deres gylde, som så bliver pumpet ind til anlægget. Det betyder ingen lugt og ingen lastbiler. Godt tænkt!
Fra et andet biogasanlæg ved jeg, at lugten kan være svær at få bugt med. Gylden er syre og rørene var ikke  modstandsdygtige nok, så der gik hul på dem og der spredte sig en stank i nabolaget. Nu er rørene skiftet ud og lugten er forsvundet.

Vi er måske på vej ind i et nyt energieventyr på linje med vindenergien. Der er i hvert fald store aktører og investorer i gang: Dong og Novozymes m. fl. i BioRefining Alliance. Jeg håber i hvert fald, at vor regering ser mulighederne og støtter op om udviklingen, så vi kan skabe nogle arbejdspladser og samtidig kan hjælpe verden med at nedbringe CO2-udledningen og få en vedvarende energiforsyning.














Ingen kommentarer:

Send en kommentar