|
Asger ved energimilen |
Asger Petersen i Møgeltønder har netop installeret en meget simpel form for VE. Asger er økologisk kyllingeproducent. Han opfeder mange tusinde kyllinger og disse kyllinger danner en masse kyllingemøj. Det er rigtig god gødning, men det indeholder også energi. Det udnytter Asger til at opvarme sin kyllingestald, men ikke, som man kunne forvente, med biogas. Nej, han dyrker nemlig også energipil på sine marker og pilen fra 2,5 ha blander han med møjet i forholdet ca. 3/4 pil og 1/4 møj sammen med vand eller gylle. I stedet for pil kunne han bruge almindelig træflis. Det hele putter han op i en mile (en slags silo) lavet af et kraftigt jerngitter (rionet) foret med plastik.
|
Varmerørene i "biomielen" som tyskerne kalder energimilen |
Inde i milen lægger han slanger rundt i tre lag. Slangerne ligger i en spiral, for de skal nemlig optage gæringsvarmen, som kommer fra bakterier, der omsætter møj og pil til kompost. Vandets udgangstemperatur er ca. 48g og det kan milen producere ca. 1½ år.
Da Asger er den første rigtige producent af denne form for energi i Danmark, har han fået hjælp og råd fra "
Native Power", - et tysk firma. Lige nu kan han ikke få al sin varme fra denne kilde, men det sparer ham dog for ca. 8000kr.
Asger siger om økonomien:"Der er investeret ca. 15.000 kr. til rør, gitter, vvs, elektriker m.m., samt 25.000 kr. til varmtvandskaloifæren. Alt sammen noget der kan bruges over 15-20 år, og er dimensioneret til at kunne klare 10 af disse miler, eller en rigtig stor, som jeg tror bliver løsningen."
Restproduktet er en udmærket gødning. Til det siger Asger: "Vigtigt er det at restproduktet er i form af formidabel kompost, som planterne udnytter særdeles optimalt, ligesom det tilfører jorden humus og kulstof."
Ingen kommentarer:
Send en kommentar