Kommentarer

Klik på overskriften for at kommentere
Hvis du kan lide hvad du læser så 'del' og giv +1 så andre også bliver opmærksom på bloggen

onsdag den 25. september 2013

Ny verdensrekord for solceller

Der foregår en indædt kamp om at lave de mest effektive solceller. Kampen er om at udnytte energien i lyset fra solen,  - dvs. 100% betyder at alle fotoner bliver til strøm. Den teoretiske grænse for de almindelige siliciumsolceller er ca. 33%. Sharp havde indtil fornylig verdensrekorden på 44,4%, men den er nu brudt af en tysk-fransk konsortium med 0,3% til 44,7%.
Metoden er ganske genial, idet de traditionelle solceller kun omformer en bestemt bølgelængde af lys. Det nye er, at de har lagt solcellerne oven på hinanden og hvert lag omformer sin bølgelængde.
Konsortiet går mod de 50%. Ganske imponerende, når mine solceller på taget har en udnyttelsesgrad på ca. 13%

English abstract:
A German-French team has developed a photovoltaric solar cell that can convert 44.7% of the sun light into electricity. It is done by layering several cells that each exploit their particular wave length.

Links:
http://inhabitat.com/german-french-team-unveils-worlds-most-efficient-solar-cell/
http://inhabitat.com/sharp-breaks-its-own-record-for-worlds-most-efficient-solar-cell/

mandag den 23. september 2013

Anholt havvindmøllepark

Anholt vindmøllepark
Der er nu opstillet 111 vindmøller i havet mellem Djursland og Anholt. Vindmøllerne kan producere 400 MW. Det er ca. 4% af Danmarks totale forbrug af elektricitet. Strømmen bliver ledt ind til fordelingsstationen i Trige lige nord for Århus af Energinet.dk.

Hovedentreprisen tog DONG sig af, men de havde selvfølgelig underleverandører.
Fundamentet til møllerne blev leveret af MTHøjgaard og møllerne blev sejlet derud af A2SEA. Møllerne er fabrikeret af Siemens i Brande og Aalborg.

Alt i alt en rigtig god historie for dansk arbejdskraft og energiforsyning.

Abstract in English:
Anholt Offshore Wind Farm
111 wind turbines are now producing renewable energy to the Danish grid. They are placed at sea in a wind farm between mainland Jutland and the island of Anholt. They can produce 400 Mw which is about 4% of the total consumption of electricity in Denmark.

Links:
Wikipedia
DONG (Danish Oil and Natural Gas)
A2SEA
MTHøjgaard
Siemens
Energinet.dk

søndag den 15. september 2013

Barnard-On-Wind - Wind Energy Evangilist

Skulle du stadig være i tvivl om vindenergi nu også er (en del af) løsningen på den globale opvarmning, energiafhængigheden og forureningen, så tag lige og læs hvad Barnard-On-Wind skriver her på Quora.
Barnard er meget aktiv informator om vindenergi. Han er canadier, men bor for tiden i Singapore. Han ser det som sin fornemmeste opgave at informere korrekt og sandt om vindenergi. Han har en del lobbygrupper i nordamerika at kæmpe imod. Vi, der bor i Danmark, kan vel godt huske disse bagstræberiske  argumenter fra 80'erne, men dem har de stadig i Amerika og Australien. De har så meget plads og alligevel vil nogle ikke have vindmøller. Barnard gør et stort og vigtigt arbejde for vindenergien og en bedre verden.

Følg ham på Twitter: https://twitter.com/barnardwind



onsdag den 11. september 2013

Vestas er igen størst

Jeg har tidligere skrevet om Siemens nye 6MW mølle på testcenteret i Østerild. Den får i første kvartal 2014 selskab af Vestas nye 8MW mølle. Det er altså stort, skulle jeg lige hilse og sige. Der er en helikopterplatform på hovedet. Windpowermonthly.com skriver om vægten af hovedet:
"The combined mass of a V164-8.0MW nacelle + hub is approximately 390 tonnes, and the mass of individual blades about 34 tonnes, resulting in around 500-tonne head mass."


Vingerne er 80 meter lange, så møllen må også være enorm høj, men prøv lige at se Vestas egen video om møllen

tirsdag den 3. september 2013

Smart varmepumpe

Jeg kunne egentlig godt tænke mig en varmepumpe. Ikke en der har en masse slanger gravet ned i haven, men en luft-til-luft varmepumpe. Den skulle så installeres inde i stuen og give lidt ekstra varme om vinteren. Som de fleste nok husker, så er det koldt om vinteren, så man kan vel ikke hente varme udenfor. Jo, - for varmepumpen sætter egentlig bare luften udefra under tryk, så det bliver varmere og derefter sender det endnu koldere ud igen.

Temperaturen skulle gerne op på 21 grader, så hvis temperaturen ligger på frysepunktet udenfor, så skal det opvarmes 21 grader. Det kræver en bestemt mængde kalorier og strøm. Hvis vi nu kunne starte fra 8 grader, så ville det være billigere. Det kan vi faktisk!
Luftindtag til varmepumpen

Jeg besøgte i lørdags Naturcenter Sølyst ved Brabrandsøen i Aarhus. Hovedbygningen er bygget energivenligt, - hvilket vil sige, at de bruger energien med omtanke. De har installeret en varmepumpe, men som noget nyt, har de placeret luftindtaget et stykke væk fra huset. Røret fra luftindtaget er gravet ned i frostfri dybde, hvor der året rundt er 8 grader varmt. Det betyder, at luften til varmepumpen er næsten 8 grader inden den skal presses op på 21 grader. De sparer altså noget strøm ved komprimeringen.

Godt tænkt!!

mandag den 2. september 2013

Udnyt lyn

Har du ikke sommetider tænkt på, at det ville være smart, hvis vi kunne udnytte den elektriske kraft i lyn. Jeg har i hvert fald. Årsagen til lyn er at luftstrømmene i atmosfæren giver forskellig ladning til jord og sky eller forskellig ladning mellem to skyer. Når spændingen så er stor nok, slår lynet ned.

Det er muligt, at det er det, der har fået forskerne på et hollandsk universitet til at tænke på, om man måske kunne udnytte denne mekanisme, altså lave blæsten om til strøm direkte, i stedet for at dreje en møllevinge rundt, der så drejer en elgenerator.

Se lige denne lille film fra Youtube.

Så på en måde er det jo at udnytte mekanikken, som atmosfæren bruger til at lave lyn. Et amerikansk firma er allerede i gang med at gøre metoden kommerciel. Det hedder Accio Energy.