Kommentarer

Klik på overskriften for at kommentere
Hvis du kan lide hvad du læser så 'del' og giv +1 så andre også bliver opmærksom på bloggen

fredag den 27. december 2013

Solceller i Grønland


Abstract in English below

Solceller i Grønland. Den havde jeg ikke set komme. Ved nærmere studier vil det måske alligevel være en god ide. Den åbenbare ulempe er jo mængden af solstråler, - skulle man tro. Nuuk ligger på samme breddegrad som Tronheim i Norge ca. 64°N, hvor Aarhus ligger på 56°N. Det betyder, at solen står lavere på himlen om sommeren og den skinner fra næsten alle verdenshjørner i løbet af dagen.

Der er imidlertid en del, der kompenserer for denne ulempe. Temperaturen er lavere i Grønland, hvilket øger effektiviteten på solcellerne. Der er genskin fra sneen og om sommeren er dagene længere, hvilket kompenserer lidt for den mørke vinter. Man kan lade panelerne følge solen rundt i løbet af dagen. Det er også med til at øge virkningsgraden. Alt i alt kommer vi op på næsten samme virkningsgrad som i Danmark.

Statistikken nedenfor viser lidt om virkningsgraden mellem Grønland og Danmark. Sisimiut ligger nord for Nuuk, så virkningsgraden er lidt bedre i Nuuk.

LokalitetSisimiut, GrønlandKøbenhavn, Danmark
Breddegrad67°N56°N
Fladehældning med størst årlig solstråling60°40°
Vandret overflade830 kWh/m21000 kWh/m2
Lodret sydvendt flade1030 kWh/m2880 kWh/m2
Optimal hældende sydvendt flade1140 kWh/m21180 kWh/m2
Total trackende flade1760 kWh/m21690 kWh/m2
Kilde: DTU - Solenergi i Grønland

For mig er et af de væsentligste årsager til at vælge vedvarende energi, at det for de meste produceres lokalt. I Grønland er det endnu vigtigere. Der findes ikke et sammenhængende elnet og hver bygd er selvforsynende med energi. Tit er der vandkraft, men solenergi kan nu blive et supplement

Abstract in English
Solar panels are not the first thing that comes to your mind when thinking of Greenland. Yet, that is exactly what is going to happen soon. Greenland is a huge country with a very small population. There is no grid to distribute electricity so every small village is dependent of local energy production. Hydro power is predominant but generation of electricity from diesel engine is also common. The villages will soon supplement the electricity from solar panels.

Links:
TV2OJ-Randers - Solceller til Grønland
Verdo - Solcelleanlæg til Grønland
Danmarks Tekniske Universitet - Solenergi i Grønland
Nordic Folkecenter for Renewable Energy
Climate Greenland

søndag den 22. december 2013

Vindenergirekord

Så er jeg tilbage med mere information om vedvarende energi. Selv om jeg ikke har skrevet et stykke tid, så har jeg da samlet lidt godt til julen, - lidt godt at varme sig på i denne mørke tid.

AWEA-blog har skrevet at Danmark har produceret 122% af sit el-forbrug den 28. oktober 2013. Det var under den første efterårsorkan, så vidt jeg husker. Det er i sig selv godt, men det er næsten endnu bedre, at der bliver skrevet om det i USA.

Danmark er nemlig ved at blive berømt ude i verden for vor satsning på vedvarende energi, - specielt selvfølgelig vindenergi. Vi er et fyrtårn for alle der kæmper for ren energi i fremtiden. Det er godt for verden, men specielt da godt for Danmark og aktieinvestorene i Vestas. Siemens i Brande gør det også godt og der er et hav af underleverandører til vindindustrien, som har skabt sig en base i Danmark og nu kan etablere sig ude i verden. Hvis jeg tager de allermest positive briller på, så er vi måske ved at skabe et nyt "Mærsk".

Abstract in English:
Denmark reached a maximum for wind energy production of 122% during a very windy October 28, 2013. We hope this will be an inspiration for the rest of the world to invest in more renewable energy.

Links:
http://aweablog.org/blog/post/postcard-from-the-future-122-wind-power-in-denmark
http://energinet.dk/EN/KLIMA-OG-MILJOE/the-Danish-windcase/Sider/Den-danske-vindcase.aspx