Kommentarer

Klik på overskriften for at kommentere
Hvis du kan lide hvad du læser så 'del' og giv +1 så andre også bliver opmærksom på bloggen

søndag den 25. august 2013

Juli måned slog rekord

Hold da op, - det har været en dejlig sommer indtil nu. Når man så også har solceller på taget er det næsten dobbelt op. Danmark har slået sin egen rekord for produktion af solenergi (elektricitet). Det skyldes selvfølgelig også den massive installation af solceller sidste år. Ugebladet Ingenøren skriver at der ved udgangen af 2012 var 87.000 solceller, hvor der året forinden "kun" var 4.100. De otte af dem var mine ;-) De har nu også været gode. Kig her.

Den originale pressemeddelelse fra energinet.dk er her.


søndag den 18. august 2013

Nye materialer til solceller

Tiden rinder ud for os
Silicium (silicon) er et udmærket materiale til solceller. Det giver solcellerne en effektivitet på ca. 15%, - dvs. solcellen danner elektricitet af 15% af den energi, der kommer fra solen i form af lys. Det er jo sådan set ikke overvældende. Der findes stoffer med højere effektivitet, men så er de dyrere eller har andre ulemper.

Nu har Harward Univercity fremlagt en liste på ikke mindre end 2,3 mill. forskellige kulstofbaserede materialer, der kan omdanne sollys til elektricitet. Listen er frit tilgængelig, så det er bare med at komme i gang med forsøgene.

Der er imidlertid også kommet endnu et materiale på banen kaldet Perovskite. Det har en fin effektivitet og det gør solcellen meget tyndere, da overfladen kun behøver at være 1 mikrometer tyk (egentlig er det vel tynd). Det helt revolutionerende ved Perovskite er, at man muligvis kan reducere fabrikationsomkostningerne til mindst en fjerdedel. Strøm fra sådan en solcelle vil være meget billigere end strøm fra fossile brændstoffer.

Det bliver spændende at følge udviklingen med Perovskite

fredag den 16. august 2013

Supercomputer hos Vestas

Vestas HQ
Det er jo ikke ligegyldig, hvor man stiller sin vindmølle. Det naturlige sted vil være på en bakke, gerne nær havet. Det var selvfølgelig også det man gjorde i 70'erne og 80'erne. Desværre er disse møller ikke effektive efter nutidens målestok, så mange bliver taget ned og erstattet med nye, meget mere effektive møller. Så er der selvfølgelig havet. Nok det bedste sted at fange vind, men ret besværligt at komme til, når møllen skal repareres eller blot efterses.

Vestas har erkendt problemet og har derfor købt en kæmpe computer, der skal kunne udregne vindens styrke, retning og tidspunkt for et hvilket som helst sted på kloden. Det er rart at vide, hvor meget vind man kan regne med, når man investerer i en dyr vindmølle eller hvis man skal i en lille gummibåd hen til en havvindmølle.

Skulle du få lyst til at prøve denne supercomputer, så har Vestas lavet en vejr-app til din iPhone. Hvis du ikke er gået over til den "mørke side" og har Android, så må du vente lidt endnu.

mandag den 12. august 2013

Hav(e)vindmøller

Skal vindmøller være store. Ja, siger videnskaben. Matematikken fortæller os, at udnyttelsen af vinden stiger med kvadratet på overstrygningsarealet (r*r*pi, hvor r er møllevingens længde). Så langt så godt. Men skal overstrygningsarealet øges, skal møllen være højere og tårnet kraftigere. De færreste vil have sådan et monstrum i baghaven, så vindmøllefabrikanterne har nu flyttet møllerne ud på havet.
Er det så helt slut med den lille husstandsmølle.
Husmølle ved Kasted
Det burde det ikke være og jeg har da også set en nær Kasted ved Århus.

Billedet ved siden af viser en mølle, som man forestiller sig, men sådan behøver den ikke at se ud. Prøv engang at se dette indslag fra TV2

I det hele taget mener jeg, at vi bør tage sagen i egen hånd. Gerne flere samme, hvis vi kan blive enige om det, men ellers  vil det jo være fint at have sin egen produktion af elektricitet fra solceller, vindmølle eller hvad der nu måtte komme.


Den 20. september 2013 holder Dansk Vindmølleforening temadag om husstandsmøller i Fredericia Messecenter. Det er godt nok lidt dyrt at deltage, men programmet ser rigtig godt ud.